עבירות תנועה הן תופעה נפוצה בנוף הישראלי. כבישי ישראל הסואנים והפקוקים עשויים להפגיש כל אדם מן השורה עם מערכות אכיפת החוק ואף עם בית משפט לענייני תעבורה. בית משפט זה שקול לערכאת ביהמ"ש השלום, ותפקידו לדון בשני סוגים עיקריים של דו"חות ועבירות. הסוג הראשון הוא דו"ח ברירת משפט, אשר למקבלו עומדת האפשרות לשלמו או להגיש בקשה להישפט. הסוג השני, עליו נרחיב להלן, הוא דו"ח הזמנה לדין.
דו"ח כזה עשוי להינתן, לדוגמה, בגין נהיגה בשכרות או נהיגה במהירות מופרזת. לביהמ"ש לתעבורה עומדים כלי ענישה מגוונים, שלכולם עשויות להיות השלכות משמעותיות, החל מקנסות כספיים, קורסי נהיגה, שלילת רישיון ואף עונשי מאסר. ההשלכות הפוטנציאליות לצד חוסר ההיכרות של רוב הנאשמים עם הליכים דומים – מחדדים את הצורך בסיוע של עורך דין לענייני תעבורה בצליחת האתגר.
מהו זימון לבית משפט לתעבורה?
חלק מעבירות התעבורה מחייבות ע"פ חוק עמידה מול שופט. ביצוען יגרור דו"ח הזמנה לדין, שכמובן לא מהווה הזמנה – אלא חובה חוקית להתייצב לדיון ביום ושעה מוגדרים. דו"ח זה מגיע בדואר רשום עם אישור מסירה.
במרבית המקרים, הדו"ח מהווה כתב אישום. חשוב כבר בשלב זה לפנות לעורך דין תעבורה על מנת לגבש אסטרטגיה החל מהשלב הראשוני ביותר.
אילו סוגי זימונים קיימים?
● זימון ע"י שוטר: לרוב, יימסר פיזית לאחר שנתפסת בביצוע עבירה. אולם, יתכן שדו"ח יימסר פיזית ע"י שוטר רק לאחר בחינה נוספת של האירוע, ולא באופן מידי.
● זימון לאחר בחינה: אילו שוטר חושד כי בוצעה עבירה, עשויה להתחיל בחינה משטרתית של האירוע. במסגרתה בוחן תנועה יבחן את האירוע וישקלו משתנים נוספים כמו היסטוריית עבירות – במטרה לקבוע האם לשלוח זימון לבית משפט.
● זימון ממוחשב: זימון שנשלח באופן אוטומטי לאחר שנהג נתפס במערכות אכיפה כמו מצלמות מהירות. כיום, זימונים אלה הפכו לנפוצים מאוד. זימון כזה עשוי להגיע כרעם ביום בהיר, ללא ידיעה מוקדמת על כך שבוצעה עבירה.
● זימון לעדות: גם אם לא ביצעתם עבירה כלל , אתם עשויים להיתקל בזימון לגביית עדות.
מהם השלבים של משפט תעבורה?
כאמור, ההליך בבית משפט לתעבורה עשוי להפגיש אנשים זרים לגמרי למערכות האכיפה, עם הליך משפטי משמעותי. אלו הם השלבים העיקריים בהליך:
דיון הקראה ראשונה
המשפט ייפתח עם הקראה של כתב האישום. בשלב זה, יש להחליט האם להודות באשמה ולעבור לשלב הטיעונים לעונש, או לכפור באשמה. כפירה באשמה תוביל לפתיחת דיון הוכחות. חשוב לציין כי למרות שמדובר בשלב ראשוני, כבר היו מקרים בהם מעורבות של עורך דין תעבורה אפשרה לסגור את התיק כבר בשלב זה.
דיון הוכחות
שלב זה מאפשר לך להילחם על חפות הנאשם, ולהציג את מירב הראיות שעשויות לתמוך בטיעוניו. מגוון רב של חומרים עשויים להיות רלוונטיים בשלב זה, החל ממצלמות רחוב או רכב, דרך חוות דעת מומחים ועד זימון עדים. תחילה ישמעו עדי התביעה ולאחר מכן עדי ההגנה, ומותר לבצע חקירה נגדית.
סיכומים
לאחר שמיעת כלל העדויות והצגת כלל החומרים הראייתיים, מסכמת התביעה ולאחר מכן ההגנה את דבריהן. הכרעה בשאלת האשמה עשויה להתקבל מיידית ע"י השופט, או להימסר במועד מאוחר. אם נקבע שהנאשם אכן מורשע, יקבע דיון נוסף של טיעונים לעונש ומתן גזר דין.
גזר דין
בשלב זה השופט קובע את העונש הספציפי שיוטל על הנאשם. העונש עשוי להיות מורכב ממספר רכיבים, לדוגמה שילוב של שלילת רישיון וקנס או הטלת נקודות ושלילה זמנית.
סיכום
כאמור, לביהמ"ש לתעבורה עומדים עונשים רבים, שעשויים להשפיע דרמטית על שגרת החיים של הנאשם ושל משפחתו. משרד עורכי הדין צורי סבן ילווה אתכם החל משלב קבלת הזימון וכתב האישום, ועד לתום ההליך המשפטי. חשוב לציין שהתעלמות מזימון לבית המשפט ואי התייצבות לא יעכבו את ההליך ואף עשויים להרע את מצבכם. בית המשפט מוסמך לדון ולהכריע גם בהיעדר הנאשם.
לסיכום, הליך משפטי בבית משפט לתעבורה הוא הליך משמעותי שעשויות להיות לו השלכות כבדות. חשוב להתייחס אליו בכובד ראש ותוך ייעוץ עם עורך דין תעבורה החל מקבלת הזימון.